Każdy z nas wie bardzo dobrze, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można kupić w sklepach niekoniecznie nazwać można sokami. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwasek cytrynowy czy niekiedy i konserwanty i barwniki – w wielu kartonach i butelkach jest ich więcej niż owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.
Na pewno znacznie lepiej wybierać soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, ponieważ posiadają liczne zalety. Po pierwsze produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Przez to są one pełne witamin i minerałów, ale też cennego błonnika. To również jest efektem technologii używanej do ich wytworzenia. Soki takie tłoczy się bowiem na zimno, przez co unika się szkodliwej dla składników odżywczych termicznej obróbki.
Jeżeli taki produkt ważny ma być kilka miesięcy, to polski producent syropów może dodatkowo przeprowadzić pasteryzację.
Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Dzięki temu ich nalewanie jest bardzo praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik sprawia, że do środka nie dostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.